HangHatás_logo_
Keresés
Close this search box.

+36 (20) 222-1717

Tecsound

Tecsound ismertető_HangHatás

Cégismertető

A Texsa az építési, felújítási, forgalmazási és építési munkák ágazatát szolgálja, a szektorok különféle igényeihez igazított termékekkel és rendszerekkel azok gyártásával foglalkozik.

 

A cég termékskálája:

• Aszfalt és szintetikus membránok a vízszigeteléshez
• Vízszigetelő festékek és gyanták
• Termékek hőszigeteléshez
• Hangszigetelő termékek
• Csatorna és geo textil
• Kapcsolódó termékek, kiegészítők és segédanyagok

 

A Texsa az építőipar vízszigetelő megoldásainak gyártásával foglalkozó világvezető csoport része, a fenntartható fejlődésre összpontosít és több mint 100 éves tapasztalattal rendelkezik. A spanyol Texsa vállalat vízszigetelő, hő- és hangszigetelő termékeket, valamint a hozzájuk tartozó kiegészítő anyagokat gyárt és forgalmaz. A cég szorosan kapcsolódik az építőiparhoz, méghozzá olyan előnyös módon, ami mára világszerte felkeltette az érdeklődést. A világ minden tájáról származó építészek, mérnökök, alkalmazók és disztribútorok működnek együtt szorosan a Texsa Systems-szel olyan új termékek és rendszerek előállítása érdekében, melyek képesek leküzdeni a 21. század építészeti kihívásait. A Texsa termelési helyszíne Castellbisbal (Barcelona).

Termékek bemutatása

A Tecsound egy nagy testsűrűségű, polimer bázisú, bitumenmentes, szintetikus hangszigetelő membrán, amely kiváló hangszigetelést biztosít különböző épületelemekben. A termék felülete egy szövetszerű, polipropilén réteggel kerül kialakításra, amely javítja a membrán szakítószilárdságát, és egyúttal védő felületet is képez.

elonyok kep

Felhasználási területek:

  • gátolja a léghang terjedését mennyezeteknél, könnyű szerkezetű tetőknél
  • a födém és padlóréteg közé rakva csökkenti a kopogó hangokat minden fajta padló esetén
  • csökkenti a fémfelületeken keletkező rezgéseket
  • a légcsatornák, csövek szigetelésére is alkalmas
  • hangelnyelő anyaggal kombinálva kiváló akusztikai tulajdonságokkal rendelkezik
  • felhasználási területe széles, ipari területen belül használhatjuk kabinok hangszigeteléséhez, továbbá géptermek, ereszcsatorna szigeteléséhez, fém felületek rezgés csökkentéséhez, stb.

Speciális jelzések:

A termék nem tartalmaz az egészségre, vagy a környezetre káros összetevőket, és megfelel az általánosan elismert Egészségi és Biztonsági Követelményeknek 

A gyártó mindig nagy hangsúlyt fordít a termékek minőségi, környezeti, biztonsági megfelelőségének. Ezen okból, szorosan együttműködnek a független szervek által ellenőrzött Minőségi és Környezeti Biztosítási Rendszerrel, összhangban az EN ISO 9001, és EN ISO 14001 szabványokkal. 

TANUSÍTVÁNY TECSOUND SY GEO HangHatás tecsound
Hangszigetelési megoldások tecsound termékekkel HangHatás

Hangszigetelési megoldások Tecsound termékekkel

A lakásokon, irodaházakon belüli hangszigetelés problémaköre meglehetősen összetett. Az épületeken belüli épületszerkezetekre (falakra, födémekre valamint a homlokzatra) szabványban meghatározott hanggátlási követelmények érvényesek. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a szabvány előírásai a gyakorlatban nem valósulnak meg. Azt gondolnánk, hogy a probléma elsősorban a régebbi építésű épületek esetében jelentkezik, a valóságban azonban az új építésű lakásoknál, irodáknál is rendszeresen belefutunk hangszigetelési, áthallási problémákba. Ebben az esetben nem marad más lehetőség, mint a lakások, irodák utólagos hangszigetelése.

Elválasztó falak

Az elválasztó falakra szabványban meghatározott hanggátlási követelmények érvényesek. A megfelelő hanggátlás érdekében az elválasztó falakat célszerű már az építés során megfelelő módon megépíteni, mert az utólagos hangszigetelés esetén nagyobb anyagi ráfordítás esetén érhető el a megfelelő eredmény. Az elválasztó falak megfelelő hangszigetelését a hanggátló téglákból épült falak mellett könnyűszerkezetes válaszfalakkal, valamint hagyományos téglák megfelelő kombinációjával is biztosíthatjuk.

Könnyűszerkezetes válaszfalak

A TECSOUND termékek gyártói, valamint a saját szakértőink a következő megoldásokat javasolják a könnyűszerkezetes elválasztó falak megfelelő hangszigetelésének biztosítása érdekében.

Téglából épült válaszfalak

A TECSOUND termékek gyártói, valamint a saját szakértőink a téglafalak megfelelő hanggátlású kialakítására a következő lehetőségeket javasolják.

Elválasztó falak utólagos hangszigetelése

Az interneten elterjedtek különböző anyagok (hangszigetelő tapéta, hungarocell stb.), melyek csupán néhány mm vastagok, mégis a leírások alapján az elválasztó falra közvetlenül felragasztva hatékony hangszigetelés érhető el segítségükkel. A hangterjedés fizikájának ismeretében azonban kijelenthető, hogy ezek biztosan nem nyújtanak hatékony megoldást a lakások utólagos hangszigetelése során. A falszerkezetek hatékony utólagos hangszigetelése a tapasztalataink szerint hanggátlás növelő előtét fal építésével érhető el. 

 

Az előtét fal egy tömeg-rugó rendszer, amely egy hanggátló rétegből (tömeg) és egy a fal és a hanggátló réteg közötti légrésből (rugó) áll. Az előtét fal hangszigetelése tovább javítható, ha a légrés egy részét megfelelő hangelnyeléssel rendelkező szálas szigetelőanyaggal töltjük ki. Az előtét fal javító hatása a helyszíni viszonyok között nemcsak a fal minőségétől, hanem a meglévő falszerkezet léghang gátlási számától is függ. Minél nagyobb a meglévő szerkezet léghang gátlási száma, annál kisebb az előtét fal javító hatása. 

 

Az előtét fal akkor működik a leghatékonyabban, abban az esetben a legjobb az utólagos hangszigetelés, ha az előtét fal és a meglévő falszerkezet között nincs fizikai kapcsolat (szabadon álló előtétfal). Amennyiben a helyszíni adottságok miatt nem lehetséges a szabadon álló előtét fal építése, abban az esetben az előtét falat minden esetben rugalmas rögzítéseket (akusztikai kengyeleket) kell alkalmazni. Az előtét fal és a meglévő falszerkezet fix összeköttetése az előtét fal hanggátlás javító hatását a minimális szintre csökkentheti. Az elválasztó falak utólagos hangszigetelésére a következő megoldások nyújthatnak megoldást.

Födémek

A födémek esetében is azt javasoljuk, hogy az építés során kell a megfelelő hangszigetelést kialakítani. A födémen keresztül a hang terjedhet léghangként, valamint lépéshangként. Mindkét esetben megoldást nyújt, az úgynevezett úszópadló kialakítása. Az úszópadló kialakítására alapvetően az építés során van lehetőség, az utólagos kialakítása rendkívül bonyolult és költséges feladat. Az úszópadló lényege, hogy a nagy tömegű (min. 350-400 kg/m2), merev és szilárd (pl. beton) födémszerkezetre rugalmas anyag, “úsztató” réteg (pl. TECSOUND FT) kerül, és ezen “úszik” a megint csak merev padlózat. Az úszópadló előnyei:

 

  • Igen jó hatásfokkal javítja a födém lépéshang-gátlását, és kedvezőbbé teszi a léghang-
    szigetelését is.
  • Padlófűtés esetén az úsztató réteg hőszigetelő képessége is kihasználható.

Födémek utólagos léghangszigetelése

Az interneten elterjedtek különböző anyagok (hangszigetelő tapéta, hungarocell stb.), amelyek csupán néhány mm vastagok, az elválasztó födémre közvetlenül felragasztva hatékony hangszigetelést lehet elérni, azonban a hangterjedés fizikájának ismeretében kijelenthető, hogy ezek biztosan nem nyújtanak hatékony megoldást a lakások utólagos hangszigetelése során. A födémszerkezetek hatékony utólagos hangszigetelése a tapasztalataink szerint hanggátlás növelő álmennyezet építésével érhető el. 

Az álmennyezet az előtét falhoz hasonlatosan egy tömeg-rugó rendszer. Az álmennyezet hangszigetelés növelő hatása tovább javítható, ha a légrés egy részét megfelelő hangelnyeléssel rendelkező szálas szigetelőanyaggal töltjük ki. Az álmennyezetek kialakításánál az előtét falakhoz hasonlatosan arra kell vigyázni, hogy fix kapcsolat a meglévő födém és az álmennyezet között lehetőleg ne álljon fenn. Az álmennyezet tartószerkezetét rugalmas felfüggesztésekkel kell rögzíteni a födémhez. A födémek léghangszigetelése érdekében a következő megoldást, rétegrendet javasoljuk.

Födémek utólagos lépéshangszigetelése

A födémen keresztüli áthallási problémák alapvetően két részre oszthatók. Az egyik a födémeken átjutó léghang (beszédhang, televízió hangja stb.), a másik a lépéshang (lépések, leeső tárgyak stb. hangja). A lépéshangszigetelésre a következő megoldások jelenthetnek megoldást. Utólagos lépéshangszigetelés esetén, a födémen található burkolat (csempe, járólap, parketta stb.) alá lépéshang szigetelő réteget kell tenni. Az utólagos lépéshangszigetelés nem olyan hatékony, mint az úszópadló, azonban jól hallható javulás érhető el az utólagos megoldással is.

Tetőterek hangszigetelése

A beépített tetőterekbe a hang alapvetően a tetőszerkezeteken keresztül jut be a helyiségekbe. A tetőszerkezeteket, a statika miatt, egyre könnyebb elemekből építik meg, melyek hanggátlása önmagában nem elegendő. Ezért kiemelt fontosságú, hogy a megfelelő anyagok, a megfelelő rétegrendben kerüljenek beépítésre a megfelelő hanggátlás biztosítása érdekében. A TECSOUND termékek gyártói, valamint a saját szakértőink a megfelelő hanggátlású kialakítás érdekében a következő rétegrendeket javasolják.

Csőhéj-szigetelések, strangok hangszigetelése

A tapasztalatok azt mutatják, hogy igen sok esetben az épületszerkezetek megfelelnek a vonatkozó szabványok előírásainak, ezért áthallási problémának elvileg nem szabadna jelentkeznie. A helyszíni szemlén azonban sok esetben találunk olyan strangokat, szellőző csöveket, melyek a lakások között úgynevezett hanghidat hoznak létre. Az ilyen épületgépészeti csöveken keresztül a hang akár több emeleten keresztül is terjedhet, gyakorlatilag akadálymentesen. Az épületekben végigfutó csövek hangszigetelésére a következő megoldást tudjuk ajánlani.

Kollégáink évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek lakások, irodák különbözőn életterek utólagos hangszigetelésének, teremakusztikai korrekciójának megvalósulásában. Kérdése merülne fel vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal, hogy segíthessenek akusztikai anomáliáinak korrigálásában. 

A cookie-kal kapcsolatos beállításait elmentettük.

Ez a  weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információ a cokie-k használatáról